30. mars 2017

Savnet i Midtøsten: Clausewitz


Det eneste som er mer slitsomt enn henvisninger til den store strategen Carl von Clausewitz (som argumenterte blant annet at krigføring var simpelthen en fortsettelse av politikk med andre midler) er tendensen av politiske ledere til å glemme dette viktige poenget.

Donald Trump snakket mye om terrorisme - og særlig ISIS - under valgkampen. Ifølge en interessant analyse kan dette ha vært en vesentlig grunn til hans valgseier. Men etter 15 år med en militær innsats mot terrornettverk som al Qaeda (i alle sine varianter), al Shabab, Boko Haram, og IS/ISIS/ISIL/Daesh, burde et poeng være krystallklar. Terrorisme og terrorgrupper kan svekkes - men ikke nedkjempes totalt - kun med militærmakt. Omfattende militære operasjoner som i Irak og Afghanistan som mangler klare og realistiske politiske mål, kan være feilslått før de begynner.

Det ser ut til at Trump administrasjonen nå trapper opp (her fra NYT) den militære innsatsen i regionen. Luftangrep fra både droner og bemannede fly har de siste ukene truffet sivile mål langt oftere, noe som tyder på at retningslinjene for slike angrep har blitt justert og militæret har fått friere tøyler. I tillegg skal flere tropper settes inn på bakken. Krigen mot terrorgruppene eskaleres nok en gang, men det vi ennå ikke har fått er en uttalt strategi. Syria var et område der politikken til Obama administrasjonen var mislykket, bortsett fra at presidenten klarte å unngå et strategisk hengemyr. Obamas strategi gjennomgang for Afghanistan var velkjent for opptrappingen kombinert med en strategisk tvilsom (men innenrikspolitisk gunstig) annonsert dato for tilbaketrekkingen.

Trump beordret Mattis å foreta en 30-dagers gjennomgang med hensyn til ISIS. Dette ble ferdigstilt i februar og lagt fram for presidenten. Med SECDEF Mattis i Pentagon og H.R. McMaster på NSC vil man tro at de har utviklet en helhetlig strategi på linje med det som skribentene fra Foreign Policys Shadow Government foreslår. Spørsmålet er om administrasjonen klarer å implementere en nyansert plan som sammensveiser diplomatisk, politisk og militær tiltak for regionen. En slik strategi (selv i grove trekk) har ennå ikke blitt annonsert. I dag ser det ut som om USA er i ferd med å glemme mye fra erfaringene høstet fra de siste 15 år - erfaringer som kostet mye i menneskeliv, penger og geopolitisk posisjonering.

Oppdatering: Dette fra European Council on Foreign Relations skisserer 6 problemer med den anti-ISIS strategien som Trump ser ut til å være i ferd med å implementere.

Oppdatering II: Kori Schake skriver oppmuntrende om administrasjonens strategi her.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar