1. Engasjere forsvarsdepartement. Ikke bare er Pentagon den store vinneren i administrasjonens budsjett, men President Trump er tydeligvis begeistret over generaler og det militære for øvrig. Dette betyr ikke at Mattis kommer alltid til å få gjennomslag for sine synspunkter – han har allerede tapt en del byråkratiske slag – men han står likevel sterkest av alle etatene. Og Mattis har en bedre forståelse av internasjonal politikk enn de fleste i administrasjonen. Bilaterale forbindelser blir sterkest gjennom Pentagon.
2. Forsøker å snakke heller direkte med kontakter innenfor det Hvite Hus enn med State. Selv om Tillerson begynner å vise seg litt mer fram, forbereder han sitt departement for store nedskjæringer. Selv om det endelige budsjettet kommer til å se anerledes ut, har Trumps forslag forandret forventningene og flyttet grensene for hva som ville vært akseptabel. Signalene er entydig – dette er ikke en prioritet for Trump. Maktkonstellasjonene sitter i det Hvite Hus. Derfor var det fornuftig å avtale møter med Tillerson og Kushner.
3. Fokuserer på virkeligheten, ikke retorikken. Diplomater, forsvarsembetsmenn og kontingenten på FN har ikke forsvunnet. Mye av den daglige kontakten mellom Norge og USA kommer selvfølgelig til å fortsette som vanlig. Trumps tendens til å komme med merkelige uttalelser vil fortsette… og vil fortsetter å skape oppmerksomhet. Det kan være vanskelig å tolke signaler og forstå administrasjonens politikk når Trumps budskap strider mot Mattis, Tillerson, eller Haley. Likevel kan nordmenn etablere gode forhold med sine motparter og forsøker å nå frem med sine synspunkter på de lavere nivåene.Ingen av disse er særlig oppsiktsvekkende og kunne vel gjelde i enhver administrasjon, men er likevel særlig relevante nå. Det er vel det beste som kan forventes i denne unike politiske situasjonen.
Michael
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar