23. mars 2017

Nunes: Nok en ny vri

Etterretningssaken i forbindelse med Trump kampanjen – både uvanlig kontant med russerne og Trumps anklagelser om overvåking beordret av president Obama – fortsetter å vokse og forårsaker nye brudd på vanlige prosedyrer og normer.

I en pressekonferanse annonserte Republikansk kongressmedlem Devin Nunes, som er formann i Husets etterretningskomiteen, at amerikanske etterretningsbyråene («intelligence community») hadde samlet tilfeldige («incidental») etterretning om medlemmer av Trumps valgkampanje. Dersom Nunes snakker sant, betyr dette at selv om Trumps gjeng ikke var målet for etterretningsoperasjonen,  kom noen av dem i kontakt med individer som var under overvåking.

Les en veldig fin oppsummering av det hele på Lawfare bloggen her.

Avsløringene til Nunes innebærer flere alvorlige brudd med vanlig skikk: (1) Nunes diskuterer i offentlighet detaljer i såkalte FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) aktivitet, noe som kan være ulovlig men er sannsynligvis bare uforsiktig (2) etter å ha «fått» informasjonen, gikk Nunes til Trump fremfor å dele informasjonen med komiteen. Dette er særlig oppsiktsvekkende gitt at administrasjonen er en del av komiteens granskningsarbeid.

Nunes var involvert i prosessene rundt Trumps overgang til det Hvite Hus («transition team») og har i flere anledninger hjulpet administrasjonen politisk. I dette tilfelle virker det også som om handlingen til Nunes var politisk motivert, gitt at den kom kun et par dager etter høringer som konkluderte at Trumps anklagelser av overvåking fra Obama ikke stemte. Nunes gir Trump muligheten til å si at han hadde delvis rett og at noe overvåking eksisterte – selv om denne «tilfeldige» etterretnings-innsamlingen er noe helt annet enn det Trump anklaget Obama for.

Selv på den konservative bloggen RedState var en skribent oppgitt over Nunes, og den ledene Demokrat på Husets etterretningskomiteen, Adam Schiff, sa dette.

Aktivitetene rundt denne administrasjonen og sine støttespillerne viser stadig nye måter å tøye grenser for vanlig etisk skikk. I tillegg samles det mer og mer belegg på at amerikanske etterretningsorganisasjonene hadde grunn til å se nærmere på aktivitetene rundt Trumps valgkampanje og folk som hadde kontakt med kampanjen.

Det kommer masse røyk fra denne saken … hvordan kommer selve brannen til å se ut?

1 kommentar:

  1. Synes det som nå skjer i denne saken meget godt illustrerer hvilke bitre motsetninger som preger amerikansk politikk. Her ser vi at ingen, verken Obama og demokratene eller Trump og republikanerne viker tilbake for å bruke informasjon fra landets etterretning i et partipolitisk spill der hovedmotivet tydeligvis er å gjøre livet surest mulig for sine motstandere. Dette mens det snart ikke finnes personer tilbake i Washington som synes å ha landets overordnede interesser som motiv for sine handlinger. For etterretningen har da som formål å ivareta landet interesser og befolkningens sikkerhet, helt uavhengig av hvem som styrer Det hvite hus eller Kongressen. Og politikerne bør derfor også håndtere den og dens informasjon med et slikt utgangspunkt. Det skuespill vi nå ser er en tragisk illustrasjon på hvordan amerikanerne selv og spesielt deres folkevalgte er i ferd med å bli den største utfordring for USAs maktposisjon. For når presidenten og og kongresspolitikerne tydeligvis er mer opptatt av egen person og parti enn av nasjonens ve og vel, er det andre stormakter som tjener på dette. Både Putin og Xi gnir seg i hendene, og kan nesten ikke tro hva de nå er vitne til i Washington.

    SvarSlett