28. februar 2017

Trumps kvelertak på amerikansk eksepsjonalisme


I en uhyre interessant og viktig artikkel i Washington Post skriver avisens mest erfarne politiske kommentator Dan Balz om hvor raskt som Trump har endret det republikanske partiets tradisjonelle linje i utenrikspolitikken. Artikkelen tar her opp en endring som vil ha fundamental betydning både for USAs utenrikspolitiske hovedkurs og det internasjonale systemet. USAs utenrikspolitikk har helt siden andre verdenskrig vært bygget på to sentrale komponenter, nemlig direkte sikkerhetspolitiske og økonomiske nyttehensyn og på idealisme, mer presist kjent som amerikansk eksepsjonalisme. Og kanskje ingen president har målbært eksepsjonalismen på en like kraftfull måte som republikanernes egen Ronald Reagan, noe som også danner utgangspunktet for Balz sine observasjoner.

Det selvbildet og den internasjonale rolleforståelsen som ligger i eksepsjonalismen har imidlertid representert en avgjørende forutsetning for USAs generelle vilje til en forpliktende internasjonalist-kurs der institusjonsbygging og forpliktende ordninger har vært ansett som et viktig instrument for å fronte og utbre det verdigrunnlag som staten USA er bygd opp på. Dermed har organisasjoner som NATO vært tillagt en betydning langt utover det å møte de sikkerhetspolitiske utfordringer man stod overfor. Og derfor har også USA sett det å være i egeninteresse å bære en mye større militær og økonomisk byrde i NATO enn det landets ressurser og sikkerhetspolitiske interesser i Europa skulle tilsi. Ut fra et eksepsjonalistisk perspektiv har institusjoner som NATO sin verdi også i å bidra til å fremme en regelbasert orden med vekt på frihet, demokrati og markedsøkonomi. Ja, rett og slett et hovedinstrument for å sikre og styrke den liberale verdensorden. Dette grunnsyn har dannet det utenrikspolitiske utgangspunktet for samtlige amerikanske presidenter siden Franklin Roosevelt.

Men nå er det slutt. For ut fra Donald Trumps og Steve Bannons verdensanskuelse innebærer en slik forpliktende og engasjementsvillig amerikansk politikk et meningsløst overforbruk av USAs ressurser og en politikk som i hovedsak tjener andre lands interesser og ikke USAs. I stedet skal USA anlegge en snever økonomisk og sikkerhetspolitisk nyttekalkyle der budskapet ikke bare er America first, men at andre land heretter får vise  vilje til selv å ordne sine egne sikkerhetspolitiske problemer før det kommer på tale å bruke USAs ressurser. Dermed forkaster de eksepsjonalismen som de anser som uttrykk for den gamle amerikanske elitens naive tro på kollektive ordninger og endringer av verdenspolitikken gjennom normbygging. Den endring av USAs selvbilde og dets rolleforståelse som vi nå er vitne, godt illustrert av den sammenligning som Balz gjør av Reagan og Trump,  kommer til å få store konsekvenser for verdenspolitikken. 

Vi går mot en verdensorden der USA ikke lenger vil være et stabiliserende referansepunkt, og der den globale institusjons- og avtalestruktur USA har bygd opp rundt sin utenrikspolitikk vil bli tillagt betydelig mindre vekt. Konsekvensen blir økt internasjonal selvhjelp, og at det vakuum USA etterlater seg vil bli fylt av verdens ledende autokratier. Og historisk sett er det som Robert Kagan har anført betydelig konflikt- og krigsrisiko nå verdensordenen gjennomgår et slikt skifte. 

Vestlig politikere trøster seg med at så vel utenriksminister Tillerson, som forsvarsminister Mattis og sikkerhetspolitisk rådgiver McMaster alle tilhører den mer tradisjonelle retningen i det republikanske partiet, og at vi derfor kan ta all støyen rundt Trump med stor ro.. Men de bør slutte å narre seg selv. For dette er Donald Trumps administrasjon, og det er hans grunnsyn som kommer til å prege amerikansk politikk. Hvis man ikke raskets mulig tar dette inn over seg ,begår man trolig en kapital strategisk feilvurdering.

Svein  

2 kommentarer:

  1. Dette var nok en grundig og velskrevet analyse, Svein. Jeg er langt på vei enig med hovedbudskapet, men reiser likevel spørsmål om noen enkelte punkter.

    Vi kan/bør skille mellom Trumps verdenssyn og strategisk utgangspunkt på den ene siden, og konsekvensene av hans handlinger på den andre. Jeg tror ikke presidenten har et samlet verdenssyn – i hvert fall ikke en som er sammenhengende. Hans tilnærming til omverden er transaksjonsbasert (eller som du skriver, «nyttekalkyle»). Jeg tror ikke han forstår eller setter pris på gevinsten av en USA-ledet verdensorden basert på multilaterale institusjoner, eller farene som knyttes til en nedbygging av disse.

    Likevel bør det nevnes at Reagan snakket mye om frihet og demokrati, men gjorde ikke tabben som George W. Bush gjorde ved å forsøke å spre disse idealene gjennom regimeskiftet og okkupasjon (selv om dette var kun et element i begge krigene). Denne «idealistisk hauk» utgaven av amerikansk eksepsjonalisme har også skadet USAs maktposisjon. Derfor er det noe realpolitiske elementer av Trumps «America First» tilnærming som kunne få støtte av folk som Stephen Walt. Men som vi (og Walt selv) har vært inn på tidligere, er gjennomføringen av en grand strategi av typen «selective engagement» svært krevende og hviler mer på USAs allierte, ikke mindre. Og som sagt, er ikke Trumps utgangspunkt gjennomtenkt nok til å kunne implementere en slik nyansert strategi.

    Institusjonene som danner grunnlaget for den eksisterende verdensorden (og her tenker jeg på de økonomiske handelsregimene, FN, multilaterale sikkerhetspolitiske regimer som ikke spredningsavtalen, og ikke minst NATO) klarer å overleve en Trump administrasjon, særlig hvis det begrenses til en periode. Såpass robust må de kunne forvente å være, selv med manglende amerikansk lederskap. Det jeg tror du egentlig frykter (insert a shameless plug for your book here!) er at Trumps administrasjon blir kun den første (eller den andre, etter Obamas redusering av USAs forpliktelser) som trekker tilbake og driver med «retrenching». Dersom dette vedvarer er jeg nødt til å være enig med deg at situasjonen ser mye dårligere ut.

    For å være optimisten, tror jeg ikke befolkningene i Europa er villig til å gi opp sine velferdsgoder for å finansiere en nasjonalisering av forsvarene sine. Russland ser sterk ut akkurat nå, men de langtids utsikten er dårlig grunnet manglende inntekt fra olje og gass, samt demografiske trender. Kina vokser fort men det blir lenge (noen gang?) før de har evnen til å kunne prosjektere makt utover sin egen region på en troverdig måte. Som realister vil vi forvente at enhver maktvakuum fylles, men hovedutfordringen tror jeg ikke er Trump (dersom vi klarer hans president periode uten en storkrise som eskaleres ut av kontroll) men fremtidige presidenter som deler hans syn på USAs rolle i verden.

    Og da er vi tilbake til det Republikanske partiet og hvorvidt de omfavner Trump kontra kun tolererer ham...

    Michael

    SvarSlett
  2. Bare et kort svar, om noe vi sikkert både bør og vil diskutere fortløpende utover. Jo, NATO overlever nok Trump, og jeg tror hans kurs blir et kortvarig fenomen. Men mitt hovedargument (grundig behandlet i boken) er at USA gjennomgår en endringsprosess mht sitt selvbilde og sin rolleforståelse internasjonalt. Eller sagt på en litt annen måte, det eksepsjonalistiske grunnlaget for USAs tradisjonelle engsjements- og ledervilje er i ferd med å forvitre. Men på sikt er det trolig Obamas institusjonsvariant og ikke Trumps nasjonalistiske utgave som vil dominere. Men like fullt vil konsekvensen bli mindre vilje til å dra lasset for det internasjonale kollektivet. Derfor er det vi så under Obama, og det vi nå ser under Trump to utgaver av den samme hovedtrend mht ledervilje, og i min bok kommer jeg ikke unna den konklusjon at dette er en langtidstrend som vi bare har sett begynnelsen av.
    Vi fortsetter debatten, interessant og ytterst viktig dette.

    SvarSlett