24. februar 2017

Det politiske landskapet og innvandring

Mens konservative politiker og aktivister samles rett utenfor Washington DC for den årlige CPAC konferansen (et innlegg om høyrefløyens fremtid kommer senere) er det noen viktige artikler å legge merke til om det valgpolitiske landskapet.

I løpet av de siste par tiår har en geografisk og ideologisk sortering prosess funnet sted. Demokratene har samlet seg enda mer i storbyene mens Republikanerne finnes i økende grad i landsbyene. Forskere er uenige om de grunnleggende årsakene til politisk polarisering, og mye kan skyldes ideologisk sortering (med andre ord, velgere som muligens vippet fra det ene partiet til det andre nå stemmer mer konsekvent). Mange peker også til sør-stats demokratene som byttet til GOP etter 1960-tallet. Likevel er tendensen klar: Demokratene er langt mer konsentrert i byene mens GOP er blitt et "bygde" parti.

2016 valg resultat på kommune nivå


Dette har åpenbare politiske konsekvenser, som Michael Gerson skrev etter fjorårets valg:
But here is the largest, long-term Democratic challenge: It has become a provincial party. It is highly concentrated in urban areas and clings to the coasts. But our constitutional system puts emphasis on holding geography, particularly in the House of Representatives and the electoral college. It is difficult for Democrats to prevail from isolated islands of deep blue. In 2012, President Obama won the presidency with fewer than 700 counties out of more than 3,000 in the United States — a historical low. Clinton carried a little under 500 — about 15 percent of the total...This is another way of saying that the Democratic candidate for president can’t prevail — at least at the moment — when she receives less than 30 percent of the vote from the white, non-college-educated Americans who live in the spaces between the cities.
En ny rapport tyder på at innvandring vil heller ikke nødvendigvis true republikanske muligheter i presidentvalgene, fordi (1) mange av innvandrerne flytte til områdene der Demokratene er allerede dominant, og (2) vi burde ikke forvente at disse grupperinger skal stemme Democrat (George W. Bush fikk tross alt 45% av hispanic stemmer i 2004). Valgmannkollegia belønner geografisk bredde fremfor total antall stemmer, og dersom disse trendene fortsetter kan vi se gode Republikanske resultater i Representantenes Hus og flere Republikanske presidenter som vinner det Hvite Hus uten å ha sanket flest stemmer.
Why did changing demographics not lead to electoral destiny for Democrats? Our report out this month provides several answers, starting with the fact that demographic change isn’t evenly dispersed. In our system of place-based government, unless millennials move to the rural South or the growing Latino population settles in equal measure across the Rust Belt, demography will take a long time....So while national demographic numbers may continue to shift relatively quickly, they won’t significantly affect electoral outcomes if the changes are concentrated in the same cities and counties that already go blue.  
Demokratene vurderer fortsatt hvordan de skal håndtere President Trump og den Republikansk-ledet Kongress, men det ser ut som de har tenkt å herme etter sine motstanderne og bli "the party of no". Fremfor kompromiss vil venstresiden tilfredsstille kjernevelgerne ved å kjempe og blokkere (a la Tea Party bevegelsen etter 2010). Uten sterk Demokratisk lederskap og med tanke på flere år med partiet som en brems til Republikansk politikk, er dette en oppskrift på enda mer fastlåst politikk. Det ser ikke ut til at den innenrikspolitiske situasjon i USA kommer til å forbedre seg. Heller tvert imot. Hver gang man tror landet har nådd bunnen, er det tydeligvis alltid lenger å synke.

Michael



3 kommentarer:

  1. Bare en kort korrigering av en fin vurering av det politiske landskapet: Jeg synes du svartmaler situasjonen noe for demokratenes muligheter i presidentvalg. Partiets kandidat har da vitterlig fått flest stemmer ved alle presidentvalg siden 1988, med unntak av 2004. Og det er mye som tyder på at de hadde vunnet også i valgmannskollegiet i 2016 med en annen kandidat enn elite-ikonet Hillary Clinton. Og med den preferanse som minoritetene har for partiet, stiller partiet sterkt i tiden som kommer. Da er det langt mindre lyse utsikter mht å vinne kongressvalg.

    SvarSlett
  2. Det er helt sikkert riktig, men det som jeg finner interessant er hvordan slike strukturelle faktorer påvirker den etablerte "conventional wisdom" at Demokratene kommer til å dominere i fremtiden på grunn av blant annet økt Hispanic innvandring. Det kan hende at det blir utfallet på sikt, men det er flere elementer som kompliserer en slik prognose. En ytterlig faktor er gerrymandering - som kontrolleres av delstatsforsamlingene (som er for øyeblikket også dominert av Republikanerne. En sak i WaPo av statsvitere er verdt å lese om dette https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/02/02/we-have-a-standard-for-judging-partisan-gerrymandering-the-supreme-court-should-use-it/?utm_term=.0bce88d51009

    At Demokratene kunne ha vunnet med en annen kandidat er et interessant kontra-faktisk spørsmål - jeg ville også tro at (blant de mest sannsynlige kandidater) Biden kunne ha vunnet. Sanders er jeg mindre sikker på. Men hovedpoenget er at dersom flere Demokrater flytter til områder der partiet allerede dominerer, vil det fortsatt være mulig for flere GOP seier i presidentvalget på grunn av den geografiske foredelene som er bygget inn i valgmannskollegiet. Og det har ikke like mye med kandidatene å gjøre, særlig i en tid der partisk stemmeavgivning (og dermed parti mobilisering) er dominerende.

    ...men fortsetter meningsmålingene til å gå ned for President Trump og Demokratene ender opp med en knallresultat i mellomvalget kan saken står ganske så annerledes!

    SvarSlett
  3. Kjøper de argumentene, men tror man skal være forsiktig med å trekke for mange generelle konklusjoner om styrkeforholdet mellom partiene i presidentvalgene fremover ut fra 2016-valget som er spesielt på mange måter. Det virkelige uroelementet opp i alt dette er også hvordan Trump kan endre hele partistrukturen. Like fult har jeg tro på den konvensjonelle visdom om hvordan den demografiske utviklingen vil slå ut mht partipreferanse. Ingen tvil om at de voksende minoritetene ønsker seg en aktiv stat. Samme ser ut til å gjelde også for betydelige deler av hvit ungdom, så derfor vil tradisjonell republikansk politikk slite, noe Trump synes å forstå. Jeg skriver mye om dette i boken min, og tror GOP må endre sin innretning om de skal være konkurransedyktig over tid. Trump-koalisjonen er neppe noen flertallskoalisjon over tid. Interessante spørsmål som vi med fordel kan "krangle" videre om

    SvarSlett