20. februar 2017

Trump: Bokstavelig kontra alvorlig

I helgen fikk vi en fin eksempel av hvordan media overreagerer når President Trump snakker usant - eller kun utydelig. I en tale i Florida snakket Trump om innvandring og terrorangrepene i Europa, og sa “We’ve got to keep our country safe. You look at what’s happening in Germany. You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this?”

Mange nyhetskilder rapporterte dette som nok et eksempel på en president som sprer usannheter. Og det er helt riktig - ingen terrorangrep eller andre voldelig hendelse fant sted kvelden før i Sverige. Men det var egentlig en Fox News reportasje på Tucker Carlsens program som dreide seg om problemer med innvandring i Sverige som Trump tenkte på. Og dette illustrerer et vesentlig poeng som venstresiden er mindre ivrig til å diskutere. Det virker å være en sammenheng mellom innvandring og økt kriminalitet - noe som svenskene har erfart. Fra den flotte bloggen til Kevin Drum:


Tror vi kan lære to ting fra hendelsen.

(1) Trump ser veldig mye på TV og særlig Fox News. Det virker som om dette er en kilde for videreutdanning til presidenten. Dette er i seg selv litt bekymringsfullt og har uheldige konsekvenser. Det rapporteres fra flere hold at tidligere Fox News kommentator KT McFarland (sammen med Bannon) er grunnen til at flere har takket nei til sikkerhetsrådgiver stillingen. Trump vil ikke at en ny sikkerhetsrådgiver skal ha muligheten til å fjerne henne fra sin stilling. Måten å influere presidenten på er tydeligvis gjennom slike media. En ny LBJ?

(2) Media er fortsatt hyper-sensitiv når det gjelder Trump uttalelser. De bekrefter bare poenget hans om media som opposisjonsparti når de rapporterer bokstavelig uten å forsøke å finne ut konteksten. Ja, presidenten burde absolutt snakke tydeligere og mer nøyaktig. Og usannheter burde rapporteres og påpekes. Men måten at slike saker rapporteres dekker også over hva Trump egentlig mener, og hvorfor han er fortsatt svært populær blant kjernevelgerne hans.

Michael

2 kommentarer:

  1. Fin vurdering, og tror du er inne på nettopp det som gjør at Trump effektivt kan bruk striden med media til å holde sine supportere engasjert. Media virker altfor opptatt av å tolke Trump på den minst fordelaktige måten, i stedet for å ta et skritt tilbake og gi en mer balansert dekning. Uttalelsen om Sverige er et godt eksempel. Det vil uansett være nok for media å henge fingrene i av diskutable saker, særlig knyttet til Trump selv. Og opp i all viraken så har Trump fortsatt utrettet lite av politisk betydning, og der han har forsøkt har det strandet på elendig politisk håndverk. Så hvor ikke rette søkelyset skapere mot dette?

    SvarSlett
  2. Tror du reiser flere viktige poeng. Hvor mye av substans har presidenten egentlig utrettet? (1) innvandringsstopp har havnet i rettsvesenet (2) Dakota rørledningen var nesten ferdig likevel, men dog - Trump fjernet den siste hinder (3) Nye sanksjoner på Iran etter missiltest (4) Fjernet noen reguleringer av olje og gass industrien. Tror GOP i kongressen og andre rundt om i verden mest opptatt av språkbruk og ideer som uttrykkes enn selve politikken som blir gjennomført. Kraftig tale av McCain i Munchen!

    Mye tyder på at Russland-Flynn-Felix Sater-Trump saken kommer til å vokse...

    Michael

    SvarSlett