Etter nok en massedrapsepisode i USA, denne gangen begått av en rasistisk gærning mot en kirke i Charleston South Carolina, måtte President Obama igjen tale til nasjonen som en sørger-in-chief. Våpenlovgivning er et såpass følelsesladet tema at presidenten trådte forsiktig da han påpekte at slike voldsepisoder ikke finner sted i andre utviklende land. Og det har han helt rett i:
Og en urovekkende studie fra Harvard fant at disse massedrapene skjer stadig oftere:
USAs forhold til personlig frihet og 'frontier' kultur sitter såpass dypt i ryggraden at det er politisk vanskelig å begrense tilgangen til våpen. En fin sak av Robert Spitzer i Washington Post forklarer hvorfor det har egentlig blitt vanskeligere å gjøre noe med våpenlovgivningen, på grunn av blant annet velgernes kort oppmerksomhetsspenn etter slike episoder, resignasjon blant befolkningen som reduserer politisk press, og en mektig lobby-virksomhet i Washington.
Det er klart at strengere våpenregler i seg selv kommer ikke til løse problemet. Dette har også noe kulturelt over seg. Lovlig våpenbruk kommer alltid til å være en del av amerikansk kultur. Likevel burde fornuftige ledere i Washington og blant delstatene innse at USA har et problem. Det var tydelig etter Sandy Hook at Obama har hverken den nødvendige tillitten eller tilstrekkelig politisk innflytelse til å presse gjennom en løsning. Men en Republikansk president, muligens?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar